Molnár Csaba

A nevem Molnár Csaba. 2014-ben végeztem az Árpádházi Szent Erzsébet Római-Katolikus Líceumban. Ezt követte egy négy éves egyetem Kolozsváron az USAMV agrár-biotehnológia karán (Biotehnologii Agricole), amit román nyelven végeztem el. Kemény négy év volt ez számomra. Annak tudhatom be az egészet, hogy végigcsináltam, hogy volt kitartásom. Tudtam beszélgetni románul, de nem helyesen. A romántudás hiánya miatt rengeteget szégyenkeztem. Édesapám tanácsára bentlakásban kezdtem az egyetemi évet. Négy román szobatársam volt, de számomra furcsa tájszólással beszéltek. Tanultam tőlük, de nem az irodalmi nyelvet, hanem olyan szép “cöránosat”. (Csak egy példa: Ők a tányernak azt mondták, hogy “blid”, én úgy ismertem, hogy “farfurie”) Minden kezdeti nyelvi nehezség ellenére elvégeztem a négy évet és sikeresen meglett az államvizsgám. Azzal volt szerencsém, hogy szigorú volt anno a biológiatanárnő es jó voltam bioszból. A másik nagy szerencsém, hogy jó neveltetést kaptam a szüleimtől és az Iskolatól, ahol négy éven át formálódtam.

Az elején azt írtam, hogy volt kitartásom. A kitartás tulajdonképpen hit, amit az iskolámban erősítettem meg. Ezt szeretném üzenni a diákoknak, végzősöknek: a legjobb helyen vagytok. Kell a tudás az úton, ami vár rátok, de valójában az fog titeket segíteni, amilyen emberre váltok az iskolában. Ezért is járt a másik két testvérem is ebbe az iskolába, mert itt életre nevelnek. Ti mások vagytok, mint egy “hétköznapi” líceum diákjai. Majd meglátjátok, miről beszélek…

Én jelenleg a családi vállalkozásunkban dolgozom. Nem helyezkedtem el a tanult szakmámban, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy nagyon szeretem, amit csinálok. Nagyon fontos, hogy megtaláld, ami boldoggá tesz. Hálás köszönet a tanári karnak, akik terelgettek, neveltek és megbocsátottak, mert a gyermek az gyermek. Hálás köszönet egy életen át Berszán Lajos lelki vezetőnek, aki hétről hétre megsimogatta a lelkünket! Köszönöm, papbácsi!

U.i. Keressétek azt, amiben kedvetek telik, hallgassatok tanáraitokra, olvassatok személyiségfejlesztő könyveket! Ezt üzeni nektek egy “öreg diák”.